Ochiyo
|
Wysłany:
Czw 12:07, 23 Sie 2007 Temat postu: Smażone bakłażany z pastą miso |
|
jako, że jestem wegetarianką z kuchni japońskiej jestem pozbawiona wielu rzeczy, choćby mojego ukochanego yakitori z kurczaka^_^ aczkolwiek ten przepis mi bardzo smakował, pod warunkiem,że ktoś lubi bakłażany, no i miso^_^
Składniki:
- 90 ml oleju sezamowego
- 2 duże bakłażany
- 45 ml sake
- 45 ml białego wina
- 45 ml sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki pasty miso
- 1-2 ostre papryczki
Sposób przyrządzania:
Bakłażany pokrój w podłużne plastry o grubości 1 cm. Oprósz je solą i odstaw, aby puściły sok. Następnie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój każdy plaster na 4 części. Przygotuj sos: wymieszaj sake, wino, sos sojowy i cukier. Oddzielnie rozpuść pastę miso w niedużej ilości wody. Na patelnię lub do woka wlej olej sezamowy, podsmaż oczyszczone z nasionek papryczki. Włóż bakłażany, smaż jeszcze około 7 minut na średnim ogniu. Wlej przygotowany sos, a po chwili dodaj rozrobioną pastę miso. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Podawaj na ciepło.
osobiście pasuje mnie ilość sosu sojowego, ale dla wrażliwych polecam dodać znacznie mniej^_^ |
|