Autor |
Wiadomość |
Amane Misa
|
Wysłany:
Pią 23:24, 17 Sie 2007 Temat postu: |
|
to se zrób |
|
|
Negai-chan
|
Wysłany:
Sob 19:04, 28 Kwi 2007 Temat postu: |
|
o.O Shiroi, to tez chce! *robi słodkie oczka* |
|
|
Yuki
|
Wysłany:
Czw 13:54, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
hihi nastęony przepis jest bardzo łatwy i bardzo smaczny efekt jest potem..^^ |
|
|
Amane Misa
|
Wysłany:
Czw 13:51, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
nie trudne bo pyszne :p |
|
|
Yuki
|
Wysłany:
Czw 13:38, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
nic nie mówiłam że jest to trudne xD |
|
|
Amane Misa
|
Wysłany:
Czw 13:36, 19 Kwi 2007 Temat postu: |
|
O to jest trudne??
Przestan mnie rozbawiać...
przepis swietny i ryż smaczny xD
Pozdrawiam |
|
|
Yuki
|
Wysłany:
Śro 20:01, 18 Kwi 2007 Temat postu: ryż shari do sushi |
|
Potrzebne składniki:
Porcja ryżu(np.1kg) wyłącznie krótko ziarnistego i koniecznie jednego gatunku(nie wolno mieszać różnych rodzajów).
tezu(zalewa octowa):litr ostu ryżowego, 30 dag cukru,6 dag soli, łyżeczka bulionu dashi* w granulkach(lub 1/2 bulionu rybnego)
Krok po kroku
Shari to zakwaszony ryż. Aby przygotować zalewę octową tezu należy wymieszać wszystkie składniki(kto używa bulionu rybnego,powinien wcześniej w odrobinie gorącej wody.) Następnie przygotować ryż;najpierw umyć go pod bieżącą zimną wodą i oczyścić z niewyłuskanych ziarenek.Potem zalać zimną,niechlorowaną wodą,odstawić na 30 minut. Przełożyć na sitko i dobrze odsączyć. zalać wodą (w proporcji 1 część ryżu na 1.25 części wody)Gotować 20 minut pod przykryciem(najlepiej w specjalnym naczyniu do gotowania ryżu) W czasie gotowania nie odkrywać naczynia.Gotowy ryż pozostawić w garnku jeszcze przez 10 minut. przełożyć do szerokiego naczynia i delikatnie polać tezu(300 ml na 1 kg ryżu)szybko i starannie wymieszać uważając, aby nie połamać ziaren. w czasie mieszania należy chłodzić ryż. Da to efekt błyszczących ziarenek. Zimny ryż przełożyć do innego garnka i zabezpieczyć folią aluminiową.
ZAKWASZONEGO RYŻU NIE WOLNO WSTAWIAĆ DO LODÓWKI
I gotowe..
___________________
*dashi-jeden z japońskich bulionów robionych z alg kombu,grzybów,suszonych sardynek lub suszonego tuńczyka. Można dostać dashi w granulkach lub w płynie. Dashi jest składnikiem większości japońskich zup |
|
|