Autor Wiadomość
Amane Misa
PostWysłany: Pią 23:24, 17 Sie 2007   Temat postu:

to se zrób Very Happy
Negai-chan
PostWysłany: Sob 19:04, 28 Kwi 2007   Temat postu:

o.O Shiroi, to tez chce! *robi słodkie oczka*
Yuki
PostWysłany: Czw 13:54, 19 Kwi 2007   Temat postu:

hihi nastęony przepis jest bardzo łatwy i bardzo smaczny efekt jest potem..^^
Amane Misa
PostWysłany: Czw 13:51, 19 Kwi 2007   Temat postu:

nie trudne bo pyszne :p
Yuki
PostWysłany: Czw 13:38, 19 Kwi 2007   Temat postu:

nic nie mówiłam że jest to trudne xD
Amane Misa
PostWysłany: Czw 13:36, 19 Kwi 2007   Temat postu:

O to jest trudne??
Przestan mnie rozbawiać... Razz
przepis swietny i ryż smaczny xD
Pozdrawiam
Yuki
PostWysłany: Śro 20:01, 18 Kwi 2007   Temat postu: ryż shari do sushi

Potrzebne składniki:
Porcja ryżu(np.1kg) wyłącznie krótko ziarnistego i koniecznie jednego gatunku(nie wolno mieszać różnych rodzajów).
tezu(zalewa octowa):litr ostu ryżowego, 30 dag cukru,6 dag soli, łyżeczka bulionu dashi* w granulkach(lub 1/2 bulionu rybnego)


Krok po kroku

Shari to zakwaszony ryż. Aby przygotować zalewę octową tezu należy wymieszać wszystkie składniki(kto używa bulionu rybnego,powinien wcześniej w odrobinie gorącej wody.) Następnie przygotować ryż;najpierw umyć go pod bieżącą zimną wodą i oczyścić z niewyłuskanych ziarenek.Potem zalać zimną,niechlorowaną wodą,odstawić na 30 minut. Przełożyć na sitko i dobrze odsączyć. zalać wodą (w proporcji 1 część ryżu na 1.25 części wody)Gotować 20 minut pod przykryciem(najlepiej w specjalnym naczyniu do gotowania ryżu) W czasie gotowania nie odkrywać naczynia.Gotowy ryż pozostawić w garnku jeszcze przez 10 minut. przełożyć do szerokiego naczynia i delikatnie polać tezu(300 ml na 1 kg ryżu)szybko i starannie wymieszać uważając, aby nie połamać ziaren. w czasie mieszania należy chłodzić ryż. Da to efekt błyszczących ziarenek. Zimny ryż przełożyć do innego garnka i zabezpieczyć folią aluminiową.

ZAKWASZONEGO RYŻU NIE WOLNO WSTAWIAĆ DO LODÓWKI
I gotowe..


___________________
*dashi-jeden z japońskich bulionów robionych z alg kombu,grzybów,suszonych sardynek lub suszonego tuńczyka. Można dostać dashi w granulkach lub w płynie. Dashi jest składnikiem większości japońskich zup

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group