Forum WSZYSTKO O JAPONII ^o^ Strona Główna FAQ Użytkownicy Szukaj Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zaloguj Rejestracja
WSZYSTKO O JAPONII ^o^
J-Music, Filmy, M&A, Yuri i Yaoi. Zadowalające? Sam sprawdź ^^
 ryż shari do sushi Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Yuki




Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 124
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 20:01, 18 Kwi 2007 Powrót do góry

Potrzebne składniki:
Porcja ryżu(np.1kg) wyłącznie krótko ziarnistego i koniecznie jednego gatunku(nie wolno mieszać różnych rodzajów).
tezu(zalewa octowa):litr ostu ryżowego, 30 dag cukru,6 dag soli, łyżeczka bulionu dashi* w granulkach(lub 1/2 bulionu rybnego)


Krok po kroku

Shari to zakwaszony ryż. Aby przygotować zalewę octową tezu należy wymieszać wszystkie składniki(kto używa bulionu rybnego,powinien wcześniej w odrobinie gorącej wody.) Następnie przygotować ryż;najpierw umyć go pod bieżącą zimną wodą i oczyścić z niewyłuskanych ziarenek.Potem zalać zimną,niechlorowaną wodą,odstawić na 30 minut. Przełożyć na sitko i dobrze odsączyć. zalać wodą (w proporcji 1 część ryżu na 1.25 części wody)Gotować 20 minut pod przykryciem(najlepiej w specjalnym naczyniu do gotowania ryżu) W czasie gotowania nie odkrywać naczynia.Gotowy ryż pozostawić w garnku jeszcze przez 10 minut. przełożyć do szerokiego naczynia i delikatnie polać tezu(300 ml na 1 kg ryżu)szybko i starannie wymieszać uważając, aby nie połamać ziaren. w czasie mieszania należy chłodzić ryż. Da to efekt błyszczących ziarenek. Zimny ryż przełożyć do innego garnka i zabezpieczyć folią aluminiową.

ZAKWASZONEGO RYŻU NIE WOLNO WSTAWIAĆ DO LODÓWKI
I gotowe..


___________________
*dashi-jeden z japońskich bulionów robionych z alg kombu,grzybów,suszonych sardynek lub suszonego tuńczyka. Można dostać dashi w granulkach lub w płynie. Dashi jest składnikiem większości japońskich zup


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Amane Misa
Administrator



Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 800
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z mieszkań wszystkich j-rockersów. xD

PostWysłany: Czw 13:36, 19 Kwi 2007 Powrót do góry

O to jest trudne??
Przestan mnie rozbawiać... Razz
przepis swietny i ryż smaczny xD
Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Yuki




Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 124
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:38, 19 Kwi 2007 Powrót do góry

nic nie mówiłam że jest to trudne xD


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Amane Misa
Administrator



Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 800
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z mieszkań wszystkich j-rockersów. xD

PostWysłany: Czw 13:51, 19 Kwi 2007 Powrót do góry

nie trudne bo pyszne :p


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Yuki




Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 124
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:54, 19 Kwi 2007 Powrót do góry

hihi nastęony przepis jest bardzo łatwy i bardzo smaczny efekt jest potem..^^


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Negai-chan




Dołączył: 22 Kwi 2007
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Japonia

PostWysłany: Sob 19:04, 28 Kwi 2007 Powrót do góry

o.O Shiroi, to tez chce! *robi słodkie oczka*


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Amane Misa
Administrator



Dołączył: 17 Kwi 2007
Posty: 800
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z mieszkań wszystkich j-rockersów. xD

PostWysłany: Pią 23:24, 17 Sie 2007 Powrót do góry

to se zrób Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: FI Theme
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Regulamin